Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

5 nieuwe Windows 10-functies om nu te proberen

09/12/2020

Microsoft-updates brengen nieuwe functies, beveiligingspatches, bijgewerkte stuurprogramma's en bugfixes met zich mee. Dat betekent niet dat ze altijd soepel verlopen. Dezelfde updates laten Windows-gebruikers vaak gefrustreerd achter of zorgen voor bluescreens.

Maar zodra de knikken zijn uitgewerkt, is het tijd om de beste nieuwe upgrades te nemen voor een testrit. De update van oktober 2020 bevatte een ton, inclusief instellingen om uw bureaublad te personaliseren, uw afbeeldingen te egaliseren en uw taakbalk bruikbaarder te maken.

We hebben vijf van de coolste nieuwe functies uitgekozen en we tonen hoe u deze kunt gebruiken.

Ten eerste moet u de volgende zaken bijwerken
Hebt u de Windows 10 oktober-update? Hier is een snelle en eenvoudige manier om te controleren welke versie uw computer draait. Druk op de Windows toets + R, typ dan winver in het vakje dat verschijnt. Selecteer OK. De laatste versie is 2009, bouwnummer 19042.572.

Als u dat nog niet heeft gedaan, kunt u Windows 10 updaten door te navigeren naar Instellingen, klik op Update & Beveiliging en klik vervolgens op Windows Update. Vanaf daar kunt u zien of er nieuwe updates beschikbaar zijn om te downloaden. Zo niet, klik dan gewoon op Updates zoeken.

Nu ben je klaar om deze nieuwe functies te gaan gebruiken.

1. Pas uw Startmenu aan
De mogelijkheid om een accentkleur te kiezen om Windows 10 aan te passen is niets nieuws, maar de update brengt een extra twist met zich mee. U kunt nu schakelen tussen licht of donker als de standaard Windows-modus, en voor de standaard app-modus.

De standaard Windows-modus heeft de kleur van de taakbalk en het menu Start gewijzigd, terwijl de standaard app-modus de kleur van de vensters en mappen wijzigt.

Om te schakelen tussen de licht- of donkere modus:

 • Selecteer Start in de linkerbenedenhoek
 • Klik op Instellingen (het tandwielpictogram)
 • Selecteer Personalisatie en klik vervolgens op Kleuren in het linkermenu.
 • Onder Kies uw kleur, kunt u kiezen voor de modus Licht of Donker, of een combinatie van beide.
 • Van daaruit kunt u een accentkleur kiezen voor al uw ramen en kleuren.

Protips: u kunt dit nog sneller bereiken met uw muis. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad en selecteer Personaliseren. Klik op Kleuren en volg de laatste stap hierboven.

2. Bekijk al uw openstaande vensters

Als je veel vensters open hebt staan, kan de taakbalk rommelig worden met snelkoppelingen en apps. Er is een veel snellere manier om te zien welke vensters geopend zijn zonder dat u de taakbalk hoeft te doorzoeken.

Houd de Alt-toets ingedrukt en druk vervolgens op de Tab-toets. Windows toont je een snapshot van wat er open is.

Als u de Alt-toets ingedrukt houdt, kunt u een venster selecteren door op Tab te tikken of met uw muiscursor. Om een venster te sluiten, klikt u op de X in de rechterbovenhoek van de preview.

Als u Microsoft Edge gebruikt, bevat deze actie ook elk geopend browsertabblad.

3. Schakel over naar de Tabletmodus als u een Surface Pro of Surface Book hebt.
Uw Surface Pro of Surface Book kan met een paar klikken op magische wijze transformeren van een PC naar een tablet. Deze instelling is ideaal voor wanneer u een apparaat nodig hebt dat meer aanraakvriendelijk en gemakkelijk te navigeren is. Het zorgt er ook voor dat het gebruik van Windows-apps die zijn ontworpen voor tablets beter werkt.

Het schakelen tussen de tablet en de pc-modus is super eenvoudig:

 • Selecteer Actiecentrum in de taakbalk. Het is het pictogram van de tekstballon in de rechterbovenhoek, naast de klok.
 • Onder de meldingen, als je die hebt, zijn er verschillende opties, waaronder Wi-Fi-verbindingen, Vluchtmodus, schermsnip.
 • Zoek naar de Tabletmodus. Tik erop om te schakelen.
 • Volg dezelfde stappen om terug te schakelen naar de PC-modus.

Opmerking: Deze functie werkt alleen als uw toestel een aanraakscherm heeft.

4. Wijzig de verversingssnelheid van uw display
De verversingssnelheid van uw monitor bepaalt hoe soepel de beweging op het scherm wordt weergegeven. Dit is vooral belangrijk bij het spelen van grafisch intensieve videogames, maar u zult het ook merken als u open vensters versleept.

De monitor kan, afhankelijk van de fabrikant en het model, verschillende verversingsfrequenties hebben. Over het algemeen kan een 60Hz monitor beelden weergeven met 60 frames per seconde.

Als je afbeeldingen achterblijven, controleer dan of je scherm de maximale verversingsfrequentie heeft:

 • Klik op de knop Start in de linkerbenedenhoek en selecteer vervolgens Instellingen (het versnellingspictogram).
 • Klik op Systeem en vervolgens op Weergave. Dit moet automatisch openen of kiezen uit het linker menu.
 • Scroll naar beneden naar de op één na laatste optie, Geavanceerde weergave-instellingen.
 • Als u dubbele beeldschermen gebruikt, selecteert u in de vervolgkeuzelijst welke monitor u wilt wijzigen.
 • In het vervolgkeuzemenu Refresh rate ziet u een aantal opties voor de verversingsfrequentie die door uw monitor worden ondersteund.
 • Klik op de gewenste verversingsfrequentie en sluit het venster.
5. Pin-tabbladen aan de taakbalk

Net als het vastzetten van de rekenmachine, de kniptool of uw favoriete app op de taakbalk, kunt u met de laatste update ook websitetabbladen vastzetten. Deze biedt eenvoudige en directe toegang tot uw meest bezochte websites zonder dat u uw browser hoeft te starten. Opmerking: Dit werkt alleen met Microsoft Edge.

Tabbladen vastzetten:

 • Open Microsoft Edge en blader naar de website die u wilt vastpinnen.
 • Klik in de rechterbovenhoek op Instellingen (de drie puntjes).
 • Navigeer naar en beweeg met de muis over Meer Tools.
 • Klik op Pin to task-bar en kies de titel die u wilt weergeven als u met de muis over de pin gaat.

Als bonus kunt u de bovenstaande stappen volgen, maar in plaats van te klikken op Pin to taskbar, selecteert u Launch taskbar pinning wizard. Microsoft Edge zal een paar seconden nodig hebben om uw surfgedrag te analyseren en zal een paar suggesties doen voor websites die u kunt vastpinnen. Handig!