Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Eerste beelden én een build van Windows 11 uitgelekt

18/06/2021

Microsoft's Windows 11 is uitgelekt, behoorlijk uitgebreid, meer dan een week voor de zwaar gepromote onthulling van "de nieuwe Windows". Het lek begon als een druppel met een paar screenshots gepost op Baidu, maar toen lekte een Windows 11 ISO, en we zien bootladingen met afbeeldingen, animaties, video's en geluiden gedeeld van de aankomende OS release. Het is bevestigt dat het lek "legitiem" is en Tom Warren van The Verge heeft alle nieuwe dingen uitgelicht die de meeste gebruikers zullen opmerken in een verse Windows 11 installatie, komende van Windows 10.

Na het zien van de stortvloed aan Windows 11-afbeeldingen op Twitter, is mijn eerste indruk dat sommige foto's eruit zien alsof ze zijn gelicht uit het Windows 10X-nieuws van maanden geleden. Ja, het algemene uiterlijk van de UI wordt gekenmerkt door de zwevende vensters en menu's met afgeronde hoeken, boven een gecentraliseerde verzameling van taakbalksnelkoppelingen. Er is een optie om de menu's en pictogrammen terug naar links te verplaatsen, als je dat wenst. Bovendien, als Sun Valley een beetje te helder is naar uw smaak, kunt u dat snel veranderen door over te schakelen naar de nachtmodus.

Windows 11 wordt geleverd met een nieuw logo. De scheefstand van het venster is verwijderd, en nu lijkt het alsof we rechtstreeks naar een venster met vier vensters kijken - je ziet deze verandering ook in de Start Menu knop. Zodra je op het Start Menu klikt, zul je zien dat Microsoft de lay-out heeft opgeschoond en live tiles heeft verwijderd uit de standaard lay-out, hoewel ik heb gezien dat sommige mensen live tiles er al weer in hebben gezet. In de definitieve versie zouden er meer veranderingen en toevoegingen moeten zijn aan de ingebouwde apps, een aspect van deze vroege versie dat karig lijkt.

Met het weggaan van Live Tiles lijkt het erop dat Microsoft de terugkeer van Widgets overweegt, en sommige daarvan zijn te zien in deze Windows 11 Pro Build 21996.1 van de 'Cobalt' engineering branch, met Windows Feature Experience Pack 321.14700.0.3.

Sommige van de toevoegingen die zijn gemarkeerd voor opname in de 'volgende versie van Windows' zijn er nog niet helemaal - namelijk de vernieuwde app-winkel die 'elke' app kan hosten, inclusief concurrerende browsers zoals Chrome of Firefox. Een nieuwe Xbox-app is nu echter geïntegreerd in Windows 11 - en dit, met Xbox Games Pass-abonnementen, ziet eruit als een focus voor Microsofts plannen om de komende jaren geld te verdienen met consumenten.

Uit alle afbeeldingen, animaties en video's die zijn gedeeld, lijkt de meest nuttig ogende introductie, voor mij, de nieuwe sneltoetsen te zijn die toegankelijk zijn via de knop maximaliseren in alle Windows-apps. Dit lijkt een beetje intuïtiever dan de alle apps / vensters met de rechtermuisknop vensterregeling die via de taakbalk in Windows 10 wordt aangeboden.

Last but not least heeft Microsoft het nodig geacht om een nieuw Windows 11-opstartgeluid te introduceren, en het lijkt erop dat het standaard zal worden ingeschakeld (in tegenstelling tot bij Windows 10).

Microsoft's officiële onthulling van de 'volgende generatie van Windows' is gepland voor donderdag 24 juni. Vergeet niet dat het lek geen volledig beeld zal geven, maar het is een waardige eerste blik.