Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Hoe applicaties beveiligen met een wachtwoord op Windows 10

21/12/2020

Als u een gedeelde computer gebruikt, is het gebruiken van een wachtwoord de beste manier om andere gebruikers van bepaalde apps af te houden. U kunt individuele applicaties met een wachtwoord beveiligen met een tool van derden.

Moet je dit zelfs doen? Lees deze beperkingen
In deze tutorial maken we gebruik van My Lockbox, die een gratis en betaalde versie biedt. Er zijn andere toepassingen van derden beschikbaar die gratis proefversies bieden, waaronder Folder Guard, die ook apps kan beschermen, maar waarvoor je na afloop van de proefperiode een licentie moet aanschaffen.

Freeware staat niet bekend om zijn privacy of veiligheid. Er zijn risico's verbonden aan het gebruik van freeware als een snel en eenvoudig middel om een doel te bereiken. Bijna alle freeware wordt gebundeld met bloatware en hoewel de meeste bloatware niet kwaadaardig is, is dat niet altijd het geval. Maar zelfs als de bloatware op zich niet kwaadaardig is, neemt het wel schijfruimte in beslag, wat op zijn beurt uw computer kan vertragen - de meesten zijn niet bereid te betalen voor gratis software.

De specifieke freeware-applicatie die we in dit artikel gebruiken, doet goed wat hij zegt te doen: mappen (en de apps in die mappen) beschermen met een wachtwoord en voorkomen dat onbevoegden er toegang toe krijgen. Er zijn echter manieren om dit te omzeilen. Als iemand is aangemeld bij een beheerdersaccount, bijvoorbeeld, kan hij/zij rond Lockbox werken door de Windows-rechten te wijzigen en toegang te krijgen tot de eerder geblokkeerde mappen. Hoewel dit niet het gemakkelijkste is, is het wel mogelijk.

Alternatieven voor Password-Protecting Apps
Als u applicaties echt wilt beveiligen met een wachtwoord, dan zijn er nog andere maatregelen die u kunt nemen naast het downloaden van applicaties van derden. Als u bijvoorbeeld de inhoud en de schermtijd voor uw kind wilt regelen, kunt u regels instellen met behulp van het ouderlijk toezicht van Windows 10.

Je kunt afzonderlijke Windows-gebruikersaccounts gebruiken om te voorkomen dat andere mensen die een gedeelde pc gebruiken, ook toegang krijgen tot je bestanden.

Als je bepaalde apps op je computer wilt beschermen die zakelijk zijn, maar je hebt een gedeelde account met een echtgenoot, kun je een gecodeerd containerbestand maken en de app op die locatie installeren.

Als u echter een snelle en (idealiter) tijdelijke oplossing nodig heeft, kunt u dit doen.

Apps op Windows 10 vergrendelen

Download en installeer eerst Mijn Lockbox door naar de pagina "Mijn Lockbox" op de website van FSPro Labs te gaan en op de knop "Download" te klikken.

Eenmaal gedownload, dubbelklikt u op het pictogram "mylockbox_setup". Dit zal de installatiewizard van My Lockbox starten.

Het eerste wat je wordt gevraagd bij het lanceren van de app is het toevoegen van een wachtwoord. Voer een sterk wachtwoord in en voer het opnieuw in om het te bevestigen. Voeg indien nodig een hint en uw e-mailadres toe om het wachtwoord te herstellen voor het geval u het vergeet.

Klik op "OK" om verder te gaan.

Vervolgens wordt u gevraagd de map te selecteren die u wilt beschermen. Wat u hier wilt doen is de map selecteren die de app bevat die u wilt vergrendelen. Als u de map met de app vergrendelt, kunt u de app niet openen, zelfs niet als u de app probeert te openen via het startmenu of de snelkoppeling op het bureaublad.

Klik op "Bladeren" om Bestandsbeheer te openen.

Navigeer naar de map die de app bevat die u wilt vergrendelen, klik erop om deze te selecteren en klik vervolgens op "OK". In dit voorbeeld selecteren we de map die Google Chrome bevat.

Je krijgt nu geen toegang meer als je de app probeert te lanceren.

Om de app te openen, start u My Lockbox en voert u het wachtwoord in. Klik op "OK."

De inhoud van de vergrendelde map verschijnt nu in de "My Lockbox File Browser". Je kunt hier, of waar dan ook, dubbelklikken op de app om deze te starten.

De app is nu zonder beveiliging toegankelijk totdat u de instelling weer inschakelt. Klik hiervoor op de knop "Beveiliging inschakelen" in de rechterbovenhoek van de My Lockbox app.

De app in de map staat nu weer achter de wachtwoordmuur. Zorg ervoor dat u deze beveiligingsfunctie telkens als u klaar bent met het gebruik van de app inschakelt.