Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Hoe kan ik Windows 10's PC-brekende 'chkdsk' bug repareren?

23/12/2020

Wie had gedacht dat een van de meer bruikbare tools voor probleemoplossing in Windows 10-good ol 'chkdsk-would zelf verpakt in een verlammende bug die je PC zou kunnen metselen. Ik niet, dat is zeker, gezien het "Check Disk" commando meestal wordt gebruikt om te scannen op fouten met uw bestandssysteem (en gerelateerde metadata) en deze op te lossen.

Volgens Windows 10 update KB4592438, die eerder deze maand is uitgebracht, kan een fout die door deze update wordt geïntroduceerd, enkele gevaarlijke problemen met de pc veroorzaken. Zoals Microsoft heeft beschreven:

"Een klein aantal apparaten die deze update hebben geïnstalleerd, hebben gemeld dat bij het uitvoeren van chkdsk /f hun bestandssysteem beschadigd kan raken en dat het apparaat mogelijk niet opstart. “

Als ik typische computerproblemen naar ernst moest rangschikken, zou ik zeggen dat "een probleemoplossingshulpmiddel dat eigenlijk je systeem in elkaar steekt in plaats van je te helpen" bovenaan mijn lijstje zou staan. Microsoft beweert dat het dit probleem al aan het oplossen is, dus zorg ervoor dat je alles hebt geïnstalleerd wat beschikbaar is binnen Windows Update om er zeker van te zijn dat je geen last hebt van deze echt frustrerende bug. Wacht daarna, want de officiële fix zal automatisch naar je systeem worden uitgerold.

Wat als chkdsk uw systeem al heeft gebroken?
Ervan uitgaande dat je naar een systeem staart dat weigert op te starten zoals het normaal zou doen, raak dan niet in paniek. Of beter gezegd, je bent waarschijnlijk al in paniek, dus het is goed dat je de meeste stress al uit je lichaam hebt gehaald. Er is een oplossing voor het probleem, zelfs als je niet in Windows 10 kunt komen om het aan te pakken met eventuele aanhoudende updates. Zoals Microsoft beschrijft:

  1. Het apparaat moet automatisch worden opgestart in de Recovery Console nadat het een paar keer niet is opgestart.
  2. Selecteer Geavanceerde opties.
  3. Selecteer Command Prompt uit de lijst met acties.
  4. Zodra Command Prompt wordt geopend, typt u: chkdsk /f
  5. Laat chkdsk de scan afmaken, dit kan even duren. Als het eenmaal klaar is, typ dan: afsluiten
  6. Het apparaat zou nu moeten opstarten zoals verwacht. Als het opnieuw opstart in de Recovery Console, selecteert u Exit en gaat u verder met Windows 10.

Als je eenmaal terug bent in Windows 10, hou je vast. Microsoft zet de volgende dag of zo zijn fix voor chkdsk in, dus ik zou wachten met het uitvoeren van chkdsk tot het einde van de week, op zijn minst.

En nog iets over dat: Over het algemeen moet je het specifieke commando dat deze bug-chkdsk /f triggert vermijden, zonder een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit commando lokaliseert en repareert fouten die het vindt. Als ik jou was, zou ik gewoon eerst een normaal chkdsk [stationsletter] commando uitvoeren om je systeem te scannen. Als, of wanneer, er fouten worden gevonden, gebruik dan een tool zoals Macrium Reflect om een volledig beeld of een kloon van uw schijf te maken (voor het geval dat). Probeer dan chkdsk /f. uit te voeren. Als u daarna geen problemen tegenkomt, geweldig. Als u dat wel doet, hebt u nog steeds uw gegevens en/of kunt u uw systeem herstellen naar een meer bruikbare staat.

Vergeet niet, zoals altijd, dat u geen chkdsk /r op een SSD hoeft te draaien, aangezien dit volledig onnodig is vanwege de manier waarop de gegevens worden opgeslagen in vergelijking met een mechanische harde schijf. En als u het vermoeden heeft dat de schijf van uw PC een mechanisch probleem heeft, in plaats van een probleem met het bestandssysteem, zal chkdsk niet veel helpen. Overweeg in plaats daarvan om de gezondheid ervan te controleren door een SMART-rapport uit te voeren.