Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Hoe krijg je een Spotlight-Style-zoekbalk op Windows 10

06/01/2021

Op een Mac is een systeembrede zoek- en startfunctie met de naam Spotlight slechts een snelkoppeling met Command+Space. Dankzij PowerToys kan Windows 10 een vergelijkbare zoek- en startbalk hebben wanneer je op Alt+Space drukt. Hier is hoe je het kunt instellen.

De kracht van Microsoft PowerToys

Met een PowerToys-module genaamd PowerToys Run kunt u op Alt+Space drukken en ziet u overal in Windows 10 een snelle pop-up zoekbalk verschijnen. Zodra deze verschijnt, kunt u zoeken naar toepassingen en documenten en deze snel uitvoeren of openen.

Om deze handige zoekbalk te krijgen, moet u PowerToys installeren, een gratis verzameling van Windows 10 hulpprogramma's van Microsoft. U kunt het downloaden van Github.

Zodra PowerToys is geïnstalleerd, start u PowerToys Setup en selecteert u "PowerToys Run" in de zijbalk. Zorg er vervolgens voor dat "PowerToys Run inschakelen" is ingeschakeld.

Sluit daarna PowerToys Setup en probeer uw nieuwe zoekbalk uit. Druk op Alt+Space en er verschijnt een minimalistische zoekbalk in het midden van uw scherm.

Als u eenmaal een zoekopdracht hebt getypt, kunt u op Enter drukken om onmiddellijk het eerste resultaat te starten (of te openen), of u kunt kiezen uit de resultaten in de lijst met uw muis of cursortoetsen en op Enter drukken.

U kunt ook verschillende "power user" knoppen gebruiken die naast elk resultaat verschijnen om bepaalde handige handelingen uit te voeren. Dit is wat ze doen.

  • Pictogram kopiëren: Dit kopieert het bestandspad naar het klembord (geldt alleen voor documenten).
  • Doos met een schild: Hiermee wordt de app als beheerder uitgevoerd (geldt alleen voor programma's).
  • Map: Hiermee wordt de map geopend waarin het bestand of de app zich bevindt in de bestandsverkenner.
  • C:\ Box: Dit opent een pad naar het bestand of document in een opdrachtprompt.

Maar denk niet alleen aan PowerToys Run als een verheerlijkte zoekbalk. U kunt PowerToys Run ook gebruiken als vervanging voor het Windows+R "Run"-dialoogvenster. Trek de box met Alt+Space op, typ een commando en druk op Enter, en het programma wordt direct uitgevoerd.

Het is slechts één manier waarop PowerToys een handigere en krachtigere Windows 10 ervaring levert. Als u PowerToys Run leuk vindt, is het de moeite waard om de tijd te nemen om andere PowerToys-functies te verkennen. Nieuwe worden vaak na verloop van tijd aan de suite toegevoegd, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste updates op Github. Veel plezier!