Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Hoe specifieke bureaubladpictogrammen tonen of verbergen in Windows 10

05/05/2021

Windows 10 bevat een optie om alle pictogrammen op uw bureaublad te verbergen die gemakkelijk te vinden is. Maar als u slechts een paar pictogrammen wilt verbergen, moet u een beetje dieper graven. Dit is hoe.

Systeembureaubladpictogrammen tonen of verbergen

Voordat we beginnen met het verbergen van gewone bestanden en mappen op het bureaublad, is het vermeldenswaard dat Windows 10 een speciaal paneel bevat waarmee u systeempictogrammen zoals uw gebruikersmap, Deze pc, Prullenbak en Netwerk kunt verbergen of deactiveren.

 1. Als u een van deze pictogrammen wilt verbergen of weergeven, opent u Instellingen en gaat u naar Personalisatie > Thema's > Bureaubladpictograminstellingen. Vink de vakjes aan naast de pictogrammen die u wilt weergeven.
 2. Klik op "OK" om uw wijzigingen op te slaan, en u zult de resultaten onmiddellijk op uw bureaublad zien verschijnen.

Hoe kan ik pictogrammen op het bureaublad verbergen die niet het systeem zijn?

Als je een niet-systeem icoontje op je bureaublad wilt verbergen, wordt het een beetje lastiger. Gelukkig kunt u in Windows elk bestand of map instellen als "Verborgen" met een selectievakje in het venster "Eigenschappen" van het item. Wanneer u deze optie inschakelt, verdwijnt het geselecteerde item uit Bestandsbeheer. Het item blijft bestaan, maar wordt niet weergegeven in de vensters van File Explorer, ook niet op het bureaublad.

 1. U kunt deze optie gebruiken om specifieke items op het bureaublad te verbergen, maar dan moet u eerst voorkomen dat File Explorer verborgen bestanden weergeeft. Open File Explorer door op Windows+E te drukken, of door het menu Start te openen, "Deze PC" in te typen en op Enter te drukken.
 2. Klik in het venster File Explorer dat wordt geopend op "View" in de menubalk en selecteer "Options" in de werkbalk eronder.
 3. Klik in het venster Mapopties op het tabblad "Beeld". Kijk vervolgens in het vak "Geavanceerde instellingen" en selecteer "Verborgen bestanden, mappen of stations niet weergeven".
 4. Klik op "OK" om uw wijzigingen op te slaan, en het venster Mapopties wordt gesloten.
 5. Ga naar uw bureaublad en zoek het pictogram dat u wilt verbergen. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer "Eigenschappen".
 6. Klik in het venster Eigenschappen op het tabblad "Algemeen" en zoek dan naar het gedeelte "Attributen" onderaan het venster. Plaats een vinkje naast "Verborgen".
 7. Klik op "OK" en uw pictogram verdwijnt.

Onthoud dat het verbergen van een pictogram met de hierboven beschreven methode het alleen onzichtbaar maakt. Het bestand of de map die u verbergt, blijft op uw PC staan en iedereen die toegang heeft tot uw gebruikersaccount, kan het vinden als hij weet hoe verborgen items zichtbaar gemaakt moeten worden.

Hoe kan ik eerder verborgen bureaubladpictogrammen op Windows 10 verbergen?

Aangezien u niet met de rechtermuisknop op een verborgen pictogram kunt klikken om de optie "Verborgen" uit te vinken, moet u eerst de instelling "Verborgen bestanden weergeven" van File Explorer inschakelen om alle niet-systeempictogrammen te zien die u met de hierboven vermelde methode hebt verborgen.

 1. Om dit te doen, opent u een bestandsverkennervenster, klikt u op "Beeld" in het menu en selecteert u "Opties" in de werkbalk. Klik in het venster Mapopties op het tabblad "Beeld". Selecteer in het vak "Geavanceerde instellingen" de optie "Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven".
 2. Klik dan op "OK," en het venster Mapinstellingen wordt gesloten.
 3. Ga nu naar uw bureaublad, en u zult verborgen pictogrammen zien die doorschijnend lijken. Klik met de rechtermuisknop op een verborgen pictogram en selecteer "Eigenschappen".
 4. Klik in het venster Eigenschappen op het tabblad "Algemeen" en vink vervolgens "Verborgen" uit.
 5. Klik onderaan op "OK" om uw wijzigingen op te slaan, en het venster Eigenschappen wordt gesloten.