Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Je Microsoft 365 data is in gevaar zonder Microsoft 365 back-up

12/11/2020

Veel organisaties denken dat de overstap naar Microsoft Office 365 betekent dat er geen back-up meer nodig is. Volgens een recent rapport van de Enterprise Strategy Group gelooft een op de vier bedrijven dat ze geen back-up van Office 365 nodig hebben. 

Microsoft garandeert echter geen volledig en snel herstel van verwijderde of gecorrumpeerde Office 365-gegevens. Kortom, Microsoft zorgt ervoor dat uw gegevens niet verloren gaan. Het bedrijf geeft echter geen garanties over het herstellen ervan. 

We willen je graag wat duidelijkheid bieden over de gegevensbescherming die Microsoft biedt en waar jouw verantwoordelijkheden liggen. 

Geografisch redundant

Uiteraard heeft Microsoft er alle belang bij om je data als een goede huisvader te beheren. Daarvoor zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat de data geografisch redundant wordt opgeslagen. 

Dat betekent dat er een kopie van je data is in een tweede datacenter, op een afzonderlijke locatie. Is er dus een storing op de eerste locatie, dan blijft de continuïteit op deze manier wel verzekerd. 

Extra prullenbak

Daarnaast is er ook een korte termijn bescherming tegen gebruikers- en beheerdersfouten. Dat betekent dat er een extra prullenbak is waardoor verwijderde gegevens alsnog 30 dagen bewaard kunnen blijven. Een bestand dat per ongeluk verwijderd werd, kan zo teruggehaald worden. 

Door deze beveiligingsmaatregelen hebben bedrijven vaak de misvatting dat Microsoft voor een volwaardige back-up van hun gegevens zorgt. Maar dat klopt niet. Je bent bijvoorbeeld niet beschermd voor het per ongeluk verwijderen van mails of een kwaadwillige aanval op je data. Raakt je data corrupt op je toestel, dan impacteert dat ook de kopie van je data in de Microsoft datacenters. 

Wat dan met OneDrive? 
Aangezien Microsoft OneDrive een kopie van de bestanden van een gebruiker in de Microsoft cloud opslaat, geloven veel mensen dat het een vervanging voor de back-up is. Echter, het gebruik van OneDrive als een vorm van back-up kan eveneens leiden tot gegevensverlies. 

Hier geldt namelijk eveneens: Als een bestand wordt verwijderd of geïnfecteerd op een lokaal apparaat, wordt die wijziging automatisch gesynchroniseerd in OneDrive. Met andere woorden, het bestand wordt automatisch verwijderd of geïnfecteerd op alle gesynchroniseerde apparaten. 

De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de bescherming tegen gegevensverlies ligt bij de eindgebruiker. 

Per ongeluk verwijderen van data 
Microsoft bewaart je gegevens wel op 2 locaties, maar wanneer data verwijderd wordt uit een Office 365 applicatie, dan wordt die ook meteen van beide locaties verwijderd. Het is dus belangrijk dat je begrijpt dat die tweede locatie niet als back-up dient. 

De prullenbak en versiegeschiedenis bieden een tijdelijke, beperkte beveiliging – maar daarna is de data echt weg. 

Beperkt opslagbeleid 
Office 365 bevat beleidsregels voor back-up en bewaren van data. Deze kunnen in sommige gevallen dataverlies voorkomen maar zijn beperkt. 

Stel bijvoorbeeld dat een van je medewerkers vertrekt, dan wordt zijn data 90 dagen bijgehouden. Blijkt dat je later toch gegevens nodig hebt, dan zal je deze niet meer kunnen opvragen. 

Office 365 back-up tools 
Een Office 365-back-up via een externe tool is de beste manier om je te beschermen tegen het per ongeluk of kwaadwillig verwijderen van bestanden, andere gebruikersfouten, ransomware en gegevenscorruptie. 

Deze oplossingen slaan back-ups onafhankelijk van Microsoft-servers op en maken het mogelijk om Office 365-bestanden, -mappen en -toepassingen granulair terug te zetten. Ze zorgen ervoor dat je snel kan herstellen en voldoen aan de vereisten voor het bewaren van gegevens van Office 365. 

Wij helpen je graag verder hiermee als parter van SolarWinds Backup for Office365