Microsoft Teams kondigt nieuwe beveiligingsfuncties aan, waaronder een end-to-end encryptie voor gesprekken
De stijging van het aantal COVID-gevallen heeft ertoe geleid dat kantoren hun deuren hebben gesloten en zijn overgestapt op het alternatief van thuiswerken via verschillende platforms zoals Google Meet, Zoom en Microsoft Teams, waarmee organisaties kunnen samenwerken en gemakkelijk gegevens kunnen delen.
Vóór COVID 19 was het communiceren van gevoelige informatie geen probleem voor organisaties, omdat de communicatie van persoon tot persoon of tijdens vergaderingen plaatsvond en er zo voor werd gezorgd dat gevoelige informatie van de organisatie niet uitlekte.
Afgezien van het communiceren van gevoelige informatie en plannen, was het delen van gegevens ook vrij eenvoudig, aangezien gegevens werden gedeeld van de ene computer naar de andere, die beide in hetzelfde kantoor stonden en verbonden waren via het netwerk van het kantoor, Netwerken die in kantoren worden gebruikt zijn veilig en kunnen niet worden geopend tenzij toegang is verleend. In kantoren zijn de netwerken veilig en kunnen ze niet worden geopend tenzij toegang wordt verleend. Terwijl de werknemers thuis werken, moesten de gegevens echter worden overgebracht van de ene locatie naar de andere, die beide verschillende internetverbindingen gebruiken, waardoor de overdracht onveilig werd.
Met het opleggen van lockdown in verschillende delen van de wereld, zaten bedrijven en organisaties met een grote vraag. Zullen hun gegevens en gesprekken veilig zijn en niet gestolen worden van de platforms die ze gebruiken om van thuis uit te werken? Het antwoord op deze vraag is ja. Met de ontwikkeling op het gebied van technologie, zijn platforms zoals Microsoft Teams in staat geweest om een encryptiebeleid te ontwikkelen dat gegevens versleutelt, ongeacht of ze in transit zijn of in rust zijn. Microsoft Teams doet dit door gebruik te maken van TLS (Transport Layer Security), wat een protocol is dat communicatiebeveiliging biedt.
Met de toename van hacking en datalekken, zijn organisaties erg voorzichtig met hun gegevens en gebruiken ze alleen diensten die de maximale beveiliging hebben. Nu concurreren platforms als Zoom, Slack en Microsoft Teams op hun beveiliging en encryptie.
Onlangs kondigde Microsoft Teams aan dat ze nieuwe beveiligingsfuncties zullen toevoegen aan de mobiele en desktop app, deze nieuwe functies zullen het platform veel veiliger maken dan voorheen.
Een van de beveiligingsfuncties die Microsoft Teams van plan is in juli uit te brengen is de end-to-end-encryptie voor één-op-één gesprekken, gebruikers kunnen deze functie krijgen door de E2EE-optie in te schakelen in de instellingen, bovendien krijgt de IT-afdeling de controle om iedereen te beperken of toe te staan om de E2EE-functie te gebruiken. Om deze gesprekken end-to-end versleuteld te voeren, moeten zowel de beller als de ontvanger de E2EE-functie inschakelen.
Veel andere vergelijkbare communicatieplatforms zoals Zoom hadden al E2EE-ondersteuning en nu Microsoft Teams zich bij de lijst voegt, zullen organisaties nog meer vertrouwen hebben in Microsoft Teams.