Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Ondersteuning Windows 10 eindigt in 2025

15/06/2021

Microsoft beëindigt de ondersteuning voor Windows 10 op 14 oktober 2025. Het is dan iets meer dan 10 jaar geleden dat het besturingssysteem voor het eerst werd geïntroduceerd.

Microsoft heeft de pensioendatum voor Windows 10 onthuld in een bijgewerkte support life cycle pagina voor het OS. Thurrott meldt dat dit de eerste keer is dat Microsoft ooit het einde van de ondersteuning voor Windows 10 heeft beschreven.

Het is niet duidelijk wanneer het ondersteuningsdocument precies werd bijgewerkt, maar Thurrott meldt dat het alleen eerder gedocumenteerd "wanneer specifieke Windows 10-versies de ondersteuning zouden verlaten," en niet het hele OS. Het zou weer een hint kunnen zijn dat er een nieuwe versie van Windows aan zit te komen.

Microsoft heeft veel hints laten vallen dat het klaar is om Windows 11 te lanceren. De softwaremaker houdt volgende week een speciaal Windows-evenement om de "volgende generatie" van het OS te onthullen. Het evenement begint om 11 uur 's ochtends, en de uitnodiging voor het evenement bevat een venster dat een schaduw creëert met een omtrek die lijkt op het getal 11. Microsoft executives zijn ook al maanden aan het teasen op een "volgende generatie van Windows" aankondiging, en een beschreef het onlangs zelfs als een "nieuwe versie van Windows". Microsoft teasede Windows 11 vorige week ook in een 11 minuten durende video.

We verwachten dat Microsoft een nieuwe versie van Windows zal aankondigen met belangrijke veranderingen in de gebruikersinterface en een revisie van de Windows Store. Microsoft heeft gewerkt aan iets met de codenaam "Sun Valley," dat het bedrijf heeft aangeduid als een "ingrijpende visuele verjonging van Windows." Er zullen veel andere veranderingen zijn, dus lees onze eerdere berichtgeving voor wat je kunt verwachten.

Microsoft heeft zich oorspronkelijk verbonden tot 10 jaar ondersteuning voor Windows 10, met een oorspronkelijke einddatum voor mainstream-ondersteuning die was vastgesteld op 13 oktober 2020. Dat mainstream-einde van de ondersteuning is nog niet ingegaan, omdat Microsoft regelmatig updates heeft geïntroduceerd en de actieve Windows 10-ondersteuning heeft uitgebreid.

We zijn nog steeds niet in de uitgebreide ondersteuningsfase van Windows 10, dat is de periode waarin Microsoft geen nieuwe functies toevoegt aan een besturingssysteem en gewoon de ondersteuning handhaaft met bugfixes en beveiligingspatches.

Windows 10 is een ongebruikelijke release geweest voor Microsoft, omdat het is afgestapt van zijn typische cadans van het uitbrengen van een nieuwe versie van het besturingssysteem om de paar jaar. In plaats daarvan heeft Microsoft Windows meer als een service ontwikkeld, waarbij het twee keer per jaar wordt bijgewerkt met nieuwe functies. Microsoft mag Windows 10 dan hebben omschreven als "de laatste versie van Windows", maar het is nu bijna zes jaar geleden dat de release plaatsvond en Microsoft lijkt klaar om over te gaan op iets nieuws.