Blog

Ontdek onze laatste nieuwsberichten

Is Windows 11 onderweg?

07/06/2021

Microsoft heeft misschien nog maar net de nieuwste versie van het Windows 10-besturingssysteem uitgerold, de Windows 10 mei 2021-update (ook bekend als versie 21H1), maar er is een grote nieuwe release op komst. Op 24 juni zal Microsoft tijdens een virtueel evenement "de volgende generatie van Windows" onthullen, waarbij grote veranderingen worden beloofd aan het al lang bestaande besturingssysteem. 

Tijdens de Microsoft Build-ontwikkelaarsconferentie op 25 mei zei CEO Satya Nadella dat Microsoft "een van de meest significante updates van Windows van het afgelopen decennium" aan het plannen was, waarmee geruchten over een groot herontwerp aan de horizon voor de 1,3 miljard gebruikers van het OS in 2021 werden bevestigd. 

Hier is wat we tot nu toe weten over de volgende grote Windows 10-update, inclusief mogelijke releasedata, nieuwe functies en of het Windows 11 zal heten.

Welke nieuwe functies zal het nieuwe Windows 10-herontwerp bevatten?

De update, naar verluidt met codenaam Sun Valley, zou een herontworpen Start-menu, Action Center, File Explorer en Taskbar kunnen brengen, met een modernere look en nieuwe functies, volgens een Windows Central-rapport.

Een andere factor: Microsoft heeft gezegd dat zijn Windows 10X OS, ontworpen voor dual-screen apparaten zoals de Surface Duo en de Surface Neo, niet daadwerkelijk zal worden uitgebracht. In plaats daarvan zal Microsoft delen van die technologie inbouwen in andere delen van Windows en producten van het bedrijf, volgens een blogpost van 18 mei. 

Het Windows Central-rapport zei dat het waarschijnlijk is dat sommige van de functie-updates gebaseerd zullen zijn op dezelfde ervaringen die te vinden zijn in Windows 10X, maar dan aangepast voor desktop.

Wanneer brengt Microsoft de volgende versie van Windows 10 uit?

We zullen waarschijnlijk te weten komen wanneer de Windows 10-update zal aankomen tijdens Microsoft's Windows 10-evenement op 24 juni. CNET's zustersite ZDNet meldde eerder dat het is gericht op de tweede helft van het jaar, terwijl Windows Central meldde dat het rond de feestdagen zal aankomen. 

Microsoft zei dat het op dit moment nog geen verdere informatie kon delen. 

Zal de nieuwe update Windows 11 heten?

Met de release van Windows 10 terug in 2015, was Microsoft duidelijk dat dit "de laatste versie van Windows" zou zijn -- dus het is onwaarschijnlijk dat het Windows 11 zou heten. We weten echter niet of deze grotere update een soort van moniker zal krijgen. Nadella noemde het "de volgende generatie van Windows" in zijn keynote speech op Microsoft Build. 

En sommige mensen speculeren nog steeds dat Windows 11 er daadwerkelijk komt -- The Verge merkte op dat de uitnodiging voor het evenement een logo en schaduw bevat die op het getal 11 lijkt, en dat het evenement om 11 uur ET plaatsvindt, wat niet typisch is voor het in Seattle gevestigde Microsoft. 

Natuurlijk weten we het pas zeker als Microsoft de update formeel aankondigt.